Kulttuuriretki tuntemattomampaan Turkuun - TÄYNNÄ

Aika: 23.9.2023 klo 07:15 - 20:00
Paikka: Turku

Ainutlaatuinen vain Napoilaisille räätälöity retki tuntemattomampaan Turkuun järjestetään lauantaina 23.9. Reissu on kokopäiväretki. Matkaan lähdemme Leppävaarasta Läkkitorilta bussilla klo 7:15. Matkalla pysähdymme Lohjan ABC:lla, jossa lyhyt tekninen paussi. Myös matkalta mm. Turun moottoritien varrelta voi nousta kyytiin.

Ensimmäinen kohde on Kuralan kylämäen kahvila, jossa nautimme kahvit ja sämpylät. Sieltä suuntaamme Maarian kirkkoon,  jossa tutustumme Suomen omalaatuisimpaan keskiaikaiseen, tyyliltään naivistiseen kirkkotaiteeseen, jonka ajatellaan ilmentävän taikauskoista suojautumistarvetta pahoja voimia vastaan. Seinämaalauksissa on mm. laivoja, yksinkertaisia ihmishahmoja, alaston piru rahapussi ja piiska kädessä, ristejä, sydämiä, lautapelejä, pitkäjalkaisia lintuja ja ilmiselvä kettu. Kirkosta ja sen todella omituisista maalauksista on draamaesitys . Kirkko ei veloita esityksestä mitään, mutta toivoo pieniä lahjoituksia / kolehtia.

Kirkon jälkeen käymme Koroisten niemellä katsomassa Turun syntypaikkaa ja Piispankirkon raunioita, jotka ovat merkittävä osa Suomen kirkollista historiaa.

Keittolounaan syömme ravintola Göranissa. Tarjolla on kalakeittoa / kasviskeittoa ja saaristolaisleipää.

Vatsat täynnä suuntaamme Forum Marinumiin tutustusmaan Titanic-näyttelyyn intro-esittelyn kera. Kuulemme laivalla olleiden suomalaisten tarinoita. Aikaa jää myös muiden näyttelyiden katsomiseen.

Museon jälkeen kävelemme n. 800 m Funikulaarin ala-asemalle ja nousemme Kakolanmäelle, jossa tutustumme alueeseen  ja sen historiaan ja nykypäivään ulkoa käsin ja ihailemme Turun maisemia. Mäeltä alaspäästyä testaamme Föriä Aurajoen yli. Föri on Suomen vanhin yhä käytössä oleva kulkupeli. Kuulemme sen ja toisenkin förin historiasta.

Joen ylitettyä jatkamme bussilla Hirvensaloon. Tutustumme harvoin auki olevaan Life on a Leaf-rakennukseen, joka on Jan-Erik Anderssonin väitöstyön produktio-osa, rajoja ylittävä kokonaistaideteos. Rakennus  polemisoi arkkitehtuurin ja kuvataiteen suhdetta  ja sitä on esitelty esim. lukuisissa kansainvälisissä arkkitehtuuria käsittelevissä kirjoissa. Toisena arkkitehtuurikohteena Hirvensalossa tutustumme Pyhän Henrikin ekumeeniseen taidekappeliin. Rakennusta on esitelty laajasti kansainvälisissä arkkitehtuurijulkaisuissa ja arkkitehti Matti Sanaksenaho voitti kappelin puuarkkitehtuurilla Barbara Cappochin -säätiön kansainvälisen arkkitehtuuripalkinnon.

Kotimatka alkaa n. klo 18 ja perillä Leppävaarassa olemme noin klo 20+.

Retken hinta on 53 € jäsenmaksun maksaneilta napolilaisilta riippuen osallistujamäärästä. Aveceilta hinta on 78 €. Retki sisältää bussikuljetukset, opastukset ja ohjelman mukaiset kahvit ja lounaan. Hintaan ei sisälly Forum Marinumin sisäänpääsy (9-13,50 € tai museokortti). Museokortittomat maksavat sisäänpääsyn matkan omavastuun yhteydessä.

Ilmoittautumiset ovat heti sitovat! 

Ilmoittautumiset: https://napoli.tek.fi/mv/turku2023-ilmoittautuminen

 

Peruutukset: https://napoli.tek.fi/mv/turku2023-peruutus/